16. Dani voća sa humanitarnom notom


Subota, 4. listopada 2014.

16. Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji, održana je 3. i 4. listopada 2014. u Đurđevcu u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, Poljoprivredne savjetodavne službe, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Dani voća je središnja manifestacija KKŽ posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje. u svom 16. kontinuitetu održavanja okuplja izlagače iz cijele županije te susjednih Županija - Međimurske i Virovitičko-podravske. Ovogodišnji Dani voća okupili su 76 izlagača na 67 izlagačkih prostora, dok je u katalogu manifestacije predstavljeno 239 proizvođača voća s područja KKŽ.

I ove godine prvi dan manifestacije bio je posvećen edukaciji voćara za koje je u petak, 3. listopada 2014. u hotelu Picok u Đurđevcu održan stručni skup. Prisutni su imali prilike saznati više o mjerama ruralnog razvoja u voćarstvu, fiskalizaciji u voćarstvu, ulozi Carine u nadzoru trgovine voća i voćnih prerađevina, utjecaju natprosječnih količina oborina na razvoj bolesti u voćnjaku i hrvatskom modelu izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015. – 2020. godinu.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana u subotu, 4. listopada 2014. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu, gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća.  Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica osvrnula se na tradicionalno, već 16. po redu obilježavanje manifestacije, te je sve izlagače i posjetitelje pozvala da se pridruže gastronomskom dijelu manifestacije, odnosno da sudjeluju u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu i da u večernjim satima dođu na humanitarni voćni party u  šator ispred Doma kulture. Na središnjem đurđevačkom trgu manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza, tradicijski prikaz pečenja rakije, a kupnjom bonova kojima su sudjelovali u humanitarnoj akciji, posjetitelji su se na štandu Strukovne škole Đurđevac mogli zasladiti palačinkama s pekmezom i degustirati kajganu sa slaninom. Ujedno je đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke “Narcise” u suradnji sa županijskim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova provela akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

U okviru kulturno-umjetničkog dijela manifestacije nastupili su Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac, učenici 1. i 3. razreda OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, KUD Petar Preradović iz Đurđevca,  KUD „Širine“ iz Novog Virja, KUD "Prugovac" iz Prugovca, tamburaši KUD-a "Zvirišće" iz Šemovaca  te Udruga cimbalista Hrvatske uz vokalnu solisticu Luciju Kolarević.

Novost u ovogodišnjoj manifestaciji je bilo kušanje i ocjenjivanje voćnih sokova. Prema ocjenama žirija prvo mjesto za voćni sok pripalo je soku od jabuke, dok je najljepše uređenim štandom proglašen štand OPG Ivana Lasića iz Carevdara.

U večernjim satima u šatoru ispred Doma kulture održan je humanitarni party uz degustaciju voćnih sokova domaćih proizvođača, voćnih kolača i mošta, a kojima se ovom prilikom zahvaljujemo!

Humanitarnom akcijom za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu, suradnjom Grada Đurđevca s Gradskim društvom Crvenog križa Đurđevac prikupilo se sveukupno 1.565,00 kuna.

Galerija slika: Dani voća 2014.