7. Izložba Ususret Uskrsu održana online


Nedjelja, 4. travnja 2021.

Tradicionalna izložba pisanica Uskrsu ususret koju udruga Peski-Art Đurđevac organizira uoči blagdana Uskrsa, ove je godine zbog situacije s korona virusom morala biti otkazana u klasičnom smislu. No u želji da kulturni život obogaćuje i u ove dane, Upravni odbor udruge odlučio je izložbu održati ONLINE.

Ove godine, na javni poziv udruge za sudjelovanje odazvala su se čak 94 izlagača iz cijele Hrvatske, a stiglo je preko 600 fotografija pisanica.

Pravo je to bogatstvo kreativnog rada izrade pisanica različitim tehnikama, od tradicionalnih, preko slikarskih do modernih tehnika i različitih materijala, a kojima izlagači čuvaju nematerijalnu kulturnu baštinu upisanu u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske te je tako prenose na buduće generacije.

-Posebno nas veseli što je online izložba potaknula mnoge na izradu pisanica, ali što su se i oni koji već dulje vrijeme rade na tome po prvi puta odvažili svoje radove pokazati javno. Time se ispunjava cilj promicanja i očuvanja kulturne baštine i tradicije i prijenosa na mlade generacije - rekao je predsjednik udruge Peski - Art Đurđevac, Franjo Mihočka.

Cijelu izložbu možete pogledati u video prezentaciji koji je pripremila udruga Peski-Art Đurđevac: