Arheološko istraživanje na lokalitetu Sošice


Srijeda, 12. listopada 2016.

Nadomak Đurđevca, na skretanju prema Mičetincu, pred završetkom su arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice. Ovogodišnjim radovima cilj je spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta. S obzirom na postojanje veće količine površinskih ulomaka opeke započeto je istraživanje koje je uputilo na postojanje crkve i zvonika.

Iskopavanjima i istraživanjima želi se potvrditi činjenica o postojanju srednjovjekovne crkve Sv. Jurja iz 12. i 13. st. s više faza gradnje, a istovremeno se očekuje i postojanje groblja unutar i oko crkve.

Voditelja  iskopavanja, arheolog Robert Čimin ujedno i ravnatelja Muzeja grada Koprivnice istaknuo je kako ova nova otkrića otvaraju neka nova saznanja vezanu uz činjenicu na postojanje prvog naselja na ovom području. Dodao je kako se namjerava nastaviti s radovima i narednih godina kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca te povezivanje tog položaja sa Starim gradom u neraskidivu povijesnu cjelinu.

Grad Đurđevac je osigurao radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja.