Besplatno mjerenje očnog tlaka


Ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Grad Đurđevac u suradnji s Udrugom slijepih KKŽ i Optikom Orto u četvrtak, 19. lipnja 2014. godine organizira besplatno mjerenje očnog tlaka. S početkom u 10:00h na adresi Đ. Basaričeka 10 u Đurđevcu (do Narodnih novina) svi zainteresirani će moći besplatno izmjeriti očni tlak preciznim beskontaktnim kompjuterskim tonometrom. Ujedno će posjetitelji moći saznati više o glaukomu i ostalim uzročnicima oštećenja kvalitete vida.

Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu, a oko 4,5 milijuna ljudi u svijetu slijepo je zbog posljedica ove bolesti, a procjenjuje se da će broj oboljelih sve više rasti. Glaukom se, zbog nedostatka simptoma i spore progresije, naziva i "kradljivac vida" pa 50% bolesnika u razvijenim zemljama ni ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90%. Svake godine 12. ožujka , na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma, obilježava se Svjetski dan glaukoma  s ciljem podizanja svijesti o toj bolesti.  Borba protiv glaukoma i sljepoće tema je mnogih programa koji promiču zdravlje i od nacionalnog je interesa zemalja diljem svijeta pa tako i u našoj zemlji.

Ova akcija pokrenuta je u suradnji Grada i Udruge slijepih KKŽ s ciljem širenja znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti, te pozivamo sve zainteresirane da se odazovu ovoj akciji.