Božiću ususret: otvorena tradicionalna izložba božićnih jaslica i unikatnih božićnih ukrasa


Subota, 21. prosinca 2019.

U Muzeju Grada Đurđevca u sklopu programa Advent u Đurđevcu u petak, 20. prosinca 2019. otvorena 5. Izložba božićnih jaslica Božiću ususret 2019.

U ime Grada Đurđevca otvaranju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, koji se na početku programa prigodno obratio prisutnima i čestitao nadolazeće blagdane, te potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica koja je izložbu proglasila otvorenom.

Otvaranju su još prisustvovali, đakon Župe Sv.Jurja mč. u Đurđevcu vlč. Lovro Biškup, autorica predgovora, povjesničarka umjetnosti Mihaela Cik, predsjednik udruge Peski-Art Đurđevac Franjo Mihočka, a uvodno je o izložbi govorila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca  i viša kustosica Edita Janković Hapavel.

Otvorenje je započelo unosom slame i svjetla i tkz. gatanjem koje je na tradicionalan način prikazao  đurđevački čuvar narodnih običaja i tradicije Matija Vogrinčić, a u glazbenom dijelu nastupili su polaznici Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca sa svojim odgajateljicama i voditeljicama zbora Antoniom Janči i Ivom Tomašek.

Na izložbi su izložene 31 jaslice koje su izložili kreativni pojedinci, ustanove i udruge iz pet županija. Jaslice su proizvod kreativnoga ručnoga rada s manje ili više umjetničkog senzibiliteta, ali su sve rađene s ljubavlju i trudom da se što ljepše i originalnije prikaže događaj Isusova rođenja.

Prilikom izrade jaslica korišteni su razni materijali, najčešće prirodni. Jaslice su od drveta, komušine, gline, abonasa, keramike, dravskih naplavina, školjki, mahovine, ali i recikliranih materijala poput papira, tkanine, siporeksa, bisernih kuglica, a zapravo najviše od kombinacije više vrsta materijala. Među izloženim jaslicama su i jaslice časne sestre Samuele Premužić, redovnice u samostanu Sestara naše Gospe u Zagrebu i poznate izrađivačice jaslica od komušine, čije jaslice su bile izložene i u Vatikanu, a rasposlane su i širom svijeta. Ove jaslice za izložbu je ustupila Sanja Jandrijević iz Svetog Ivana Žabna.

Na izložbi jaslica sudjeluju i učenici 1. razreda Područne škole iz Podravskih Sesveta koji su u pratnji svoje učiteljice Maje Pandur Škudar i roditelja cijeli razred prisustvovao otvaranju izložbe.

U sklopu izložbe izloženi su i unikatni božićni ukrasi koje su na adventskom sajmu izložili članovi udruga i kreativni pojedinci iz Đurđevca i gosti iz Kulturne udruge Sveti Martin iz Dubrave.

Organizatori izložbe su udruga Peski-Art Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica grada Đurđevca.

Posjetitelji će moći razgledati ovu zanimljivu blagdansku izložbu svaki dan u radno vrijeme Muzeja, a sve do blagdana Sveta tri kralja, 6. siječnja.