Brojne aktivnosti i programi: kreativno provedite ljeto u Gradskoj knjižnici Đurđevac


Nedjelja, 8. kolovoza 2021.

Gradska knjižnica Đurđevac tijekom ljetnih mjeseci aktivno provodi brojne aktivnosti. Prvenstveno su to one koje se odnose na naše najmlađe građane, djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, a koji svoje ljetne praznike provode u gradu.

Tijekom čitavog ljeta organizirane su ljetne družionice u amfiteatru park-šume Borik Na ljetnim družionicama za djecu, koje se održavaju utorkom od 18,00 do 19,00 sati, nikad ne nedostaje lijepih priča, kreativnih zadataka, igre i puno smijeha.

U sklopu Ljeta u knjižnici održavaju se brojne radionice za najmlađe. Prvu održanu radionicu pod nazivom Kućice od keramike vodile su Ivana Hadžija i njena nećakinja Rea. Neka djeca po prvi su se puta susrela s glinom i oduševljeno su je prihvatili. Glinu su valjali valjcima, izrezivali noževima, lijepili vodom i detalje ukrašavali štapićima. Nastalo je puno 3D kućica, a od ostataka materijala djeca su radila plošne kućice. Nakon što se kućice osuše i pobijele, potrebno ih je ispeći na visokoj temperaturi i obojiti temperama, kako bi djecu još dugo podsjećale na ljeto i veselu radionicu u knjižnici.

U sklopu Ljeta u knjižnici održana je i radionica Svirajmo, pjevajmo, plešimo koju je vodila Kristina Benko Markovica. U prvom dijelu radionice djeca su se upoznala s instrumentima, kao što su ritmičke udaraljke i boomwhackers štapovi. Djeca su ritam osjećala kroz vlastita tijela, koristeći ih kao instrument - takav način sviranja poznat je kao tjeloglazba. Nakon odsviranih i otpjevanih nekoliko pjesama, djeca su u kreativnom dijelu i plesala. Cilj radionice bio je poticanje i razvijanje koncentracije, kreativnosti i umjetničkog izražaja.

Posljednja radionica u mjesecu srpnju održana je u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), i to iz područja digitalne pismenosti - osnova programiranja i robotike za učenike osnovnih škola. U svojoj misiji, IRIM želi potaknuti svu djecu u Hrvatskoj da steknu STEM kompetencije koje su potrebne kako bi se stekli svi uvjeti da postanu ravnopravni mladi ljudi u 21. stoljeću, uključujući time i pristup novim tehnologijama, kao što su robotika i programiranje.

Svi koji to žele mogu na stranicama https://izradi.croatianmakers.hr/, pogledati edukacijske materijale, projektne radove i uključiti se u nagradne natječaje i tečajeve. U sklopu radionice učenici su mogli vidjeti STEM auto kao moderni bibliobus.

Iduća radionica održat će se u četvrtak, 12.8. u 10:00 sati pod vodstvom Antonia Stanešića, a govorit će o meteorologiji. U nastavku možete pogledati program Ljeta u knjižnici 2021.