Čitanje ne poznaje granice


Petak, 21. travnja 2017.

U Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevacodržan je međunarodni projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja u organizaciji školske knjižnice i knjižnice OŠ Vrhovci Ljubljana.

Naglas su se čitala prevedena književna autora susjedne zemlje. U ovaj vrijedan projekt škola se uključila još prošle školske godine, a ove školske godine učenici 5. b razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere.

Obrada književnog djela slovenske spisateljice na ovakav način pobudila je u djeci interes za nova samostalna istraživanja u okviru programa Građanskog odgoja i obrazovanja te Knjižnično informacijskog programa. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici, a učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Danas u projektu sudjeluje 64 škola, a ciljevi projekta su promicanje svih vrsta pismenosti, promicanje i poticanje čitanja naglas, promocija školske knjižnice, promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture, uporaba novih medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje jezika i razvoj kritičkog mišljenja, istraživačko učenje, kreativno i suradničko korištenje Informacijsko-komunikacijske tehnologije, unapređivanje vještina i sposobnosti javnog nastupa te promocija europskog identiteta.