Članice Udruge žena Budrovac obilježile Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škrabrnje


Četvrtak, 19. studenoga 2020.

Članice Udruge žena Budrovac, 18. studenoga obilježile su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem lampiona ispred društvenog doma u Budrovcu.

Zapalile su sedamdeset lampiona u spomen na sve stradale u Domovinskom ratu. Lampašima su ispisale ime Vukovara, grada koji je na današnji dan pao u ruke agresora i grada koji je postao simbolom borbe i otpora hrvatskoga naroda u povijesti nastanka neovisne Hrvatske. U kontekstu sjećanja na stradanja u Vukovaru donosimo ulomak iz eseja Siniše Glavaševića:

Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj. ne brinite, on je svo vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi. (Siniša Glavašević, Priča o gradu)