Članice Udruge žena Budrovac organizirale Martinje za mještane


Srijeda, 13. studenoga 2019.

Udruga žena Budrovac u Društvenom domu Budrovac organizirala je Martinje v Budrovcu. Sveti Martin zaštitnik je vinogradara i vinara te se na dan njegove smrti prema narodnom običaju krsti mošt koji tim činom postaje vino.

U našim krajevima i našoj tradiciji važan je to događaj, a Budrovčanima od ove godine još važniji, jer je sv. Martin postao zaštitnik Udruge žena Budrovac koja mu je uz podršku Grada Đurđevca postavila kip preko puta društvenoga doma na ulazu u Budrovečko vinogorje. Slavlje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Budrovac za sve pokojne članice Udruge žena.

Nakon mise, uzvanici su se preselili u društveni dom gdje ih je pozdravila predsjednica Udruge Marija Markuš nakon čega je uslijedilo krštenje mošta. Krštenje je vodio Ivan Flamaceta, prvi vinski biskup u Podravini, koji je danas proslavio 50 godina obavljanja ove službe. Prema Štatutu vinski je biskup među okupljenim gostima izabrao ministranta, stoloravnatelja, domaćina, peharnika, vunbacitelja i suca. Nakon krštenja uslijedio je ručak za goste, tombola te ples uz svirača.

Članice su priredile prodajnu izložbu suvenira s ciljem sakupljanja sredstava za darove za djecu koja se nalaze u udomiteljskim obiteljima. U slavlju su im se pridružile mnogobrojne prijateljske udruge i društva, a svi prisutni mogli su kušati mlado vino i kobasice, kako i priliči Martinju.

Članice Udruge žena Budrovac zadovoljne su odazivom mještana na ovaj događaj, te se nadaju da će ova manifestacije  postati tradicija.