Udruga žena grada Đurđevca: članice dogovorile prezentaciju domaće gastro-baštine i obilježile Dan crvenih haljina


Petak, 1. veljače 2019.

Prezentacija domaće gastro-baštine u programima HTV-a, te na najvećim hrvatskim gastro-kongresima u ovoj godini, bila je glavna tema dogovora članica Udruge žena grada Đurđevca i Stjepana Odobašića, direktora zagrebačkog Novinsko nakladničkog poduzeća Robinson, te glavnog i odgovornog urednika Svijeta hrane, revije za prehranu, gastronomiju i turizam.

Gospodin Odobašić je ujedno vlasnik i organizator tri velika hrvatska gastro-kongresa, koji je u protekle dvije godine na svima njima dao dovoljno  prostora, ne samo za prezentciju pogače z oreji kao zaštićene nematerijalne kulturne baštine, nego i turističkim potencijalima grada Đurđevca.

– Zahvaljujem kolegi Odobašiću koji nam je na kongresima u Varaždinu, Tuheljskim Toplicama i Karlovcu, dao mogućnost da o našoj gastro-baštini progovorimo i pred stručnom javnosti, te s njom upoznamo i dobar dio Hrvatske, odnosno šire regije,  a otvarao nam je i vrata medijskih kuća za njenu prezentaciju- pojasnila je inicijatorica i koordinatorica, te prezentatorica zaštite Anđela Lenhard Antolin, te najavila da će  ove godine medijski prezentirati i drugu domaću gastro-baština.

–Uz pogačo z oreji, koja je u pred procesom trajne zaštite, ove godine ćemo prezentirati i  belo-pajtlano zlevanko z jabokami i pekmezom od sliv, makviče, fanke, kašnjake i pileči paprikaš- rekla je Anđela L. Antolin.

Na prvom radnom dogovoreno je gostovanje Đurđevčanki u programima HTV-a i na gastro-kongresima tijekom ove godine, a prigodnim unikatnim poklonom, na dosadašnjoj suradnji, g. Odobašiću se zahvalila predsjednica Udruge,Mirjana Mišulin.

Uz radni dogovor, crvenim haljinama i detaljima, članice su se priključile i ovogodišnjem obilježavanju Dana crvenih haljina kojemu je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.

Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere, pa su se Đurđevčanke na ovako simboličan način po prvi puta priključile ovoj zdravstveno-edukativnoj akciji. Obilježavanje Dana crvenih haljina provodit će se svake godine, prvog petka u veljači.