Članice Udruge žena Grada Đurđevca nastavljaju i proširuju istraživanje o pogače z oreji


Petak, 26. srpnja 2019.
Dodatna istraživanja za oznaku zemljopisnog porijekla

Članice Udruge žena Grada Đurđevca, proširuju i nastavljaju istraživanja o pogači z oreji.

Nakon proljetne radionice u Strukovnoj školi u Pitomači, prvu ljetnu radionicu održale su u Domu za stare i nemoćne u Koprivnici. Pogača z oreji je u travnju 2017.dobila preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine RH.

-Do trajne zaštite, koju planiramo okončati ove godine, u obavezi smo proširiti istraživanje i preko radionica širiti priču o njoj. Nastavak terenskog istraživanja, te određene edicije o pogači financijski potpomaže Ministarstvo kulture RH, pa smo se nakon već do sada održanih brojnih radionica odlučile za Dom za stare i nemoćne u Koprivnici. Htjele smo doznati koliko starije domaćice naše županije poznaju ovaj starinski kolač- rekla je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena grada Đurđevca.

U razgovoru s korisnicama Doma, koje su s područja cijele naše županije, đurđevačke „pogačarke“, Mirjana Mišulin, Vera Lenhard, Marija Kožar i Anđela L. Antolin, su došle do zanimljivog saznanja.

-Većina starijih domskih kazivačica zna podosta o pogači, pripremala ju je u mladosti, doznala o njoj od svojih predaka, ali rijetko je koja od njih koristila preklapanje pri njenoj obradi. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se preklapanje koristi očito samo na području Đurđevca i đurđevačke Podravine. To bi našoj pogači z oreji moglo donijeti i oznaku zemljopisnog porijekla koje pak dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede RH. No, za to bi svakako trebala dodatna, opsežna istraživanja, zaključila je Anđela Lenhard Antolin, inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače z oreji.

Vesna Križan, ravnateljica Doma za stare i nemoćne i Maja Kovačić, radna radna terapeutkinja u Domu, bile su izvrsne domaćice đurđevačkim „pogačarkama“. Istraživanje i radionice se nastavljaju u jesen.