Članice Udruge žena Grada Đurđevca u europskom Projektu 54+: očekuje se revija nadahnuta etno nasljeđem i u Đurđevcu


Četvrtak, 6. prosinca 2018.

Članice Udruge žena grada Đurđevca, Sonja Janković i Marija Kožar, uspješno su u Zagrebu završile kreativne radionice u sklopu Projekta 54+ i na njima, kako je to ocijenila Milena Rogulj, organizatorica i inicijatorice ovog zahtjevnog i zanimljivog europskog projekta, pokazale zamjetnu razinu kreativnosti.

-Projekt je organiziran na nivou EU s ciljem poboljšanja kvalitete života žena iznad 54 godine i to njihovim angažiranjem i uključivanjem u razne programe. Moja namjera je bila uključiti žene iz raznih regija Hrvatske, te objediniti etno- naslijeđe u jedinstveni Croatian Patcwork. Od polaznika sam željela da mi pomognu informativno, zapravo da mi približe tipične karakteristike svoje folklorne tradicije, u čemu su Đurđevčanke bile vrlo uspješne- rekla je Milena Rogulj.

-Radionice su bile organizirane u prostorima zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a mi smo kao i ostale polaznice iz Zagreba, dobile i određene kreativne zadatke odraditi i kod kuće, - ističe Sonja Janković, a Marija Kožar je zaključila da je cilj svake radionice bio izraditi pet odjevnih komada u kategoriji visoke mode nadahnutim našim etno- motivima.

Nakon odrađenih kreativnih radionica na kojima se šilo, vezlo, plelo, bojalo i heklalo, organizatorica je najavila i modnu reviju. Na njoj će prezentirati  kolekciju odjevnih komada nadahnutim hrvatskom etno- nasljeđem u kategoriji avangardne visoke mode, te izložbu unikatnih radova nastalih na radionicama.

Zadovoljne novostečenim znanjima i poznanstvima u sklopu Projekta 54 +, odnosno na zagrebačkim radionicama  za Hrvatski krpež, članice Udruge žena grada Đurđevca, vjeruju da će jedna od revija biti i u Đurđevcu.