Članice Udruge žena Grada Đurđevca završile projekt Tradicija đurđevačkog veza


Ponedjeljak, 7. prosinca 2020.

Uz sva ovogodišnja ograničenja koja im je nametnuo Covid 19, članice Udruge žena Grada Đurđevca ovih su dana ipak uspješno završile još jedan hvale vrijedan projekt.

Riječ je o još jednom projektu čuvanja đurđevačke tradicijske baštine. Naime, nakon što su uspješno istražile i pri Ministarstvu kulture RH uspjele zaštititi pogačo z oreji kao nematerijalno kulturno dobro Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine, ove godine su intenzivno istraživale i radile na izradi đurđevačkog veza.

-Radi se o Projektu Tradicija đurđevačkog veza, koji samo realizirale uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije. Ljepota i jednostavnost đurđevačkih motiva koje smo pronalazile na odjevnim predmetima, poglavito bluzama naših baka i prabaka, oduševila nas je. Uz sve to, jednostavnost veza i ljepota kolorita s kojim su one bile izvezene, dala nam je ideju da sve to oživimo i sačuvamo od zaborava. I učinile smo to. U projektu su bile uključene sve naše članice i to radom kod kuće. Svaka je za sebe izradila, odnosno izvezla , kako smo to i naznačile u projektu, bluzu za sebe- naglasila je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca i pri tom rado istaknula angažman starijih članica Udruge.

Za sva buduća sudjelovanja na gradskim i županijskim događanjima i manifestacijama, bluze izvezene u sklopu Projekta Tradicija đurđevačkog veza bit će dio đurđevačke nošnje, ali i njihove svečane odjeće, odnosno odjevni predmet koje će članice rado nositi i pokazati. Nažalost, planiranu izložbu izvezenih bluza, koja je krajem godine trebala biti održana u prostorima đurđevačke Gradske knjižnice, morala je iz poznatih razloga biti odgođena.