Članovi đurđevačkog KUD-a Petar Preradović fotografirani za projekt Narodne nošnje Podravine


Utorak, 29. listopada 2019.

U Đurđevcu, u improviziranom foto-studiju u Domu kulture, koprivnički umjetnički fotograf Zlatko Moškon iz Drava –dokumentacijskog centra, završio je dvodnevno fotografiranje članova KUD-a Petar Preradović.

Fotografiranje je obavljeno u sklopu foto-projekta Narodne nošnje, u  kojem su se naši članovi predstavili s narodnim nošnjama Đurđevca i đurđevačkoga kraja, pojasnila je prof. Kristina Benko Markovica, umjetnička voditeljica i koreografkinja đurđevačkog KUD-a.

– Zadovoljan sam što nakon suradnje i obavljenog fotografiranja u Ždali i Peterancu, realizaciju projekta nastavljamo u Đurđevcu, s članovima ovog renomiranog KUD-a , siguran pri tom da će biti ispunjeni svi visoki fotografsko-umjetnički, etnološki i prezentacijski kriteriji- rekao je autor fotografija Zlatko Moškon.

Moškon je pojasio da će se u sklopu Projekta Narodne nošnje, prikazati portreti stvarnih ljudi koji se bave očuvanjem kulturne baštine Podravine, a koji će ostati kao trajna kulturno-povijesna vrijednost, koja će se potom moći nadograđivati, izučavati, uspoređivati, pa i mijenjati tijekom narednih godina.

-Dokumentiranje nošnji Podravine kroz foto-portretiranje članova kulturno-umjetničkih društava naše županije, uz temeljite vizualne pripreme modela, autentičnost narodnih nošnji i besprijekornu umjetničko-fotografsku realizaciju, jedan je od najzahtjevnijih foto-projekata koje si je zadao DDC- rekao je Z.Moškon i najavio da će nakon predstavljanja preko facebook stranice DDC, fotografije ostati kao prezentacijski materijal društvima sudionicama u projektu, dok će digitalni zapisi ostati u arhivi DDC-a, kao osnova budućeg sveobuhvatnog projekta na razini županije Koprivničko-križevačke (izložbe, monografija, muzejska građa i sl.).

Foto: galerija Grada Đurđevca