Članovi Klastera pčelara Podravina posjetili Medne staze


Ponedjeljak, 1. listopada 2018.

U subotu 29. rujna, članovi Klastera pčelara Podravina posjetili su Pčelarsku počnu stazu u Čabru i Mednu stazu Ribničke doline.

Pčelarska poučna staza u Čabru postavljena je 2017. godine s ciljem daljnjeg razvoja pčelarstva Čabarskog kraja je obnovljen ogledni pčelinjak sa odgovarajućim prostorom za praktično usavršavanje pčelara kao i zainteresirane školske djece i posjetitelja. U pčelinjaku je smješteno 16 suvremenih troetažnih AŽ košnica, te posebna soba za pomoćne pčelarske radove. Pčelinjak omogućuje i izvedbu apiterapije za zainteresirane posjetitelje. Poučna staza se sastoji od glavne table s prezentacijom pčelarstva na tom području i 14 tabli s osnovnim informacijama o pčelama, njihovoj ulozi te funkiconiranju pčelinjeg društva. U sklopu poučne staze je zasađen vrt sa mnogim medonosnim biljkama (suncokret, vrtni mak i sl.)

Dok je Medna staza Ribničke doline projekt koji je nastao u 2012. kao prvi takav projekt na području Hrvatske. Vrijednost ukupnog projekta iznosi 128.348,40 kn. Projekt je nastao financijskom podrškom: Općine Ribnik, Ministarstva poljoprivrede; ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma. U sklopu medne staze nalazi se prodajno-informativni centar s dvoranom za predavanja, pčelarska poučna staza s počunim tablama i pčelinjaci članova Društva.

Posjetom prethodno navedenih staza, članovima Klastera omogućeno je prikupljanje informacija s terena. Uz to, članovi su mogli razmijeniti iskustva s ostalim pčelarima iz drugih krajeva Hrvatske. Na ovaj način, Klaster će osim primarne djelatnosti u pčelarstvu moći dio svog vremena usmjeriti na razvoj turističke ponude koja će se ogledati na poučnoj mednoj stazi u Đurđevcu.

Posjet je financiran sredstvima Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta Medne staze.