Crveni križ: dobrovoljni darivatelji krvi zajedno proslavili svoj dan


Subota, 26. listopada 2019.

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, a svečanost je održana u prostorima Ina-Naftaplina Đurđevac.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Branka Stipović istaknula je kako se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi uvijek javi veliki broj darivatelja čiji je cilj pomoći bližnjemu te ne očekuju ništa za uzvrat stoga oni zaslužuju našu duboku zahvalnost.

Dubravka Jaković, predsjednica Županijskog društva Crvenog križa naglasila je kako je darivanje herojski čin te je ovom prilikom zahvalila svim darivateljima za svu dobrotu, za krv - dar života i zdravlja.

Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

-U prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Mi smo kao županija na prvom mjestu po prosječno prikupljenim dozama krvi. Danas će 134 osobe primiti priznanje Crvenog križa- istaknula je Dubravka Jaković. Zajedno sa predsjednicom Stipović uručila je zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi.

Obilježavajući Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ukazalo se na značaj i važnost darivanja krvi, iskazala se zahvalnost svim darivateljima za njihovu humanost i plemenitost, a javnost podsjetilo da je darivanje krvi nezamjenjivi čin, jer krv nije  moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi.

Svečanosti su u ime gradonačelnika Hrvoja Jančija i Grada Đurđevca nazočili Katica Blažok, vijećnica Gradskog vijeća Grada Đurđevca i Marijan Ružman, potpredsjednik Županijske skupštine i vijećnik Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a u ime županije Verica Rupčić, također potpredsjednica Županijske skupštine.

Prigodni program za darivatelje krvi priredili su članovi mladeži Hrvatskog Crvenog križa, učenici iz Osnovne škole Molve, Podmlatkari Crvenog križa iz Osnovne škole Đurđevac i ŽVS Đurđevčice.

Nakon svečanosti darivatelji i gosti su nastavili ugodno druženje uz domjenak.