Dan otvorenih vrata: Muzej Grada Đurđevac obilježava 14. obljetnicu smrti velikog slikara Ivana Lackovića Croate


Nedjelja, 26. kolovoza 2018.

U utorak 28. kolovoza, Muzej Grada Đurđevca za sve zainteresirane posjetitelje omogućuje besplatan razgled dijela donacije Ivana Lackovića Croate, uz videoprojekciju dokumentarnih filmova o životu i djelu našeg slikara.

Na taj dan već tradicionalno, Muzej obilježava godišnjicu smrti jednog od najvećih, a svakako i najpoznatijih slikara naive. Ove se godine obilježava 14. godišnjica njegove smrti.

O životu i djelu Ivana Lackovića Croate zainteresirani mogu doznati sve u Muzeju, a ova prigoda je podsjetnik koliku važnost je Croata imao za Grad Đurđevac, a nadasve za Muzej Grada Đurđevca, nekadašnju Galeriju Stari Grad, ali i koliko je rodni kraj njemu značio. Lacković Croata se zalagao da se utvrda Stari grad obnovi i da se uredi njeno potkrovlje kao reprezentativni galerijski prostor jer je on taj prostor vidio kao idealno mjesto u kojem će se izložiti makar djelić svega onoga što je tokom života sakupio i odlučio darovati Gradu Đurđevcu. Brojna su to umjetnička djela iz preko trideset zemalja svijeta, radovi preko 200 autora.

Isto tako stalni postav donacije broji preko stotinu i šezdeset djela nastalih od ruku stotinjak najvećih hrvatskih slikara s kraja 19. te 20. stoljeća. Zbog velikog broja doniranih djela, mogući su i različiti pristupi bogatstvu donacije ILC kroz tematske izložbe, radionice i projekte. Dio likovne zbirke sačinjavaju i sakralne skulpture iz 17. i 18. st. Etnografska zbirka Lackovićeve donacije obuhvaća tekstilne predmete od kojih glavninu sačinjavaju pregače, dio tradicijskih odjevnih predmeta Moslavine i Posavine, dok se ostali dio odnosi na uporabni ili dekorativni tekstil.

Upravo zahvaljujući plemenitosti Ivana Lackovića Croate koji je do posljednjeg trenutka svojeg života donirao tadašnju galeriju raznim djelima autora, ona je postala važnim likovnim središtem. Tako je prošle godine izdan i poseban katalog posvećen dvadesetoj obljetnici otvorenja Donacije Ivana Lackovića Croate.

U suradnji s domaćim i inozemnim institucijama pojedina djela iz donacije prezentiraju se kroz izložbe i u drugim muzejskim institucijama, te se time zapravo ostvaruje Lackovićeva misija.

Zahvaljujući njemu Grad Đurđevac uistinu zaslužuje kvalifikaciju umjetničkog središta Podravine, a Muzej Grada Đurđevca naziv „malog podravskog Louvrea“.

Od kada je za javnost otvorena Donacija Ivana Lackovića Croate, 6. prosinca 1997., u knjizi dojmova sadržano je stotine zapisanih utisaka posjetitelja gotovo sa svih kontinenata, a koje možemo svesti na jedan nazivnik – zahvala i oduševljenje, impresioniranost i čuđenje plemenitom gestom darivanja i viđenim sadržajem.


Ivan Lacković Croata o svojoj zbirci:

„Sakupljači su kao biseri. Oni hodaju po pješčanim obalama života i skupljaju sitnice. Svaka zbirka počinje od sitnica. Sve počinje sa sitnim zrnom pijeska koje svjetluca, i netko ga pokupi. Nosi ga sa sobom i stavi kraj srca, pretvorena u biser. A kad taj biser postane težak, moraš ga odložiti (…) Dakle, tražimo i nalazimo zrnca duha, koja svijetle. Tako ja zovem slike iz svoje zbirke. Te sitne, male zbirke, kasnije prerastaju njihove autore i tvorce. Negdje ih moraš smjestiti i pokazati, da bi podijelio radost (…) Nekad su govorili da u Podravini „od Koprivnice do Virovitice ničega nema.“

Uvijek sam želio da se to promijeni, taj stav i mišljenje. Pogotovo, što je na „trsu Podravine“ raslo divnih umjetničkih loza i svatko je nešto pridonio njenoj duhovnosti (…) Ne bih u njoj nikoga posebno apostrofirao.

Svaku sam stvar doživljavao kao priželjkivani dragulj.“