Dan otvorenih vrata u utvrdi Stari grad


Nedjelja, 19. ožujka 2017.

Utvrda Stari grad i Muzej Grada Đurđevca ovu su subotu besplatno otvorili vrata za sve posjetitelje.

Posjetitelji su mogli besplatno pogledati Interpretacijski centar Picokijade i Galeriju donacija Ivana Lackovića Croate, a isti dan ispred utvrde Stari grad održano je srednjovjekovno sajmište sa starim zanatima, demonstracijom srednjovjekovnog vatrenog oružja, prigodnom prodajom suvenira i domaćih proizvoda, gađanjem lukom i strijelom, te jahanje na konjima.

Najmlađi su bili oduševljeni jahanjem na poniju oko utvrde, druženjem s devama, ali i malom kozicom Valentinom koja rado ide svakome u ruke. Mnogi su Đurđevčani, ali i brojni gosti iskoristili dan otvorenih vrata kako bi u miru, nakon gužve na otvorenju, detaljno istražili i doživjeli Interpretacijski centar Picokijade.

Posjetitelji su iznenađeni koliko su realno prikazane scene iz bitke, a posebno su im interesantne priče koje pričaju likovi iz Legende i zvono sa zvučnikom ispod kojega se stane, a ono usmjeri zvuk samo na osobu koja stoji ispod njih. Djeci je i ovaj puta bio najzanimljiviji lutak turčina koji iz mraka straši prolaznike.

Mnogi su tek sada otkrili malene prozorčiće na stupu koji otkrivaju bogatstvo i bioraznolikost na Đurđevačkim pijescima.

Navečer je u Muzeju Starog grada održana javna prezentacija gastro delicije  Pogača z oreji - novog kandidata đurđevačke Podravine za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.