Dan otvorenih vrata Muzeja: obilježena 14. obljetnica smrti slikara Ivana Lackovića Croate


Srijeda, 29. kolovoza 2018.

I ove je godine, 28. kolovoza 2018. na 14. obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate, bio omogućen besplatan razgled dijela donacije, uz videoprojekciju dokumentarnih filmova o životu i djelu našeg slikara.

Također, organiziran je i posjet djece iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca. Tako su se vrtićka djeca upoznala s likovnim stvaralaštvom općenito, ali i donacijom samoga umjetnika, a razgledali su i ostale izložbe našeg muzeja - Hommage à Picasso te Interpretacijski centar Picokijade. Djeca su čula ponešto o tome čemu služe izložbe, te na koji način promatrati umjetničko djelo.  Isto tako, na ovaj dan su nas posjetili i djelatnici Osnovne škole iz Kalinovca, koja nosi ime po Ivanu Lackoviću Croati, kao i profesori kemije iz stručnog aktiva Bjelovarsko-bilogorske županije te gosti iz inozemstva. Osim toga, Muzej Grada Đurđevca tijekom godine organizira i tematske radionice te ljetne družionice kako bi na taj način djeci približio umjetnost, ali i Lackovićevu misiju da ona bude pristupačna svima.

Također, spomenimo i da je o ovoj obljetnici i njenom obilježavanju snimljen i televizijski prilog, koji će se emitirati u programu HRT-a, u sklopu emisija Regionalni dnevnik i Vijesti iz kulture.

Slikar, intelektualac, kolekcionar, filantrop i domoljub, Ivan Lacković Croata bio je jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivni sudionik svih likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. stoljeća. Ljubav prema svom zavičaju – Podravini, Ivan Lacković Croata pretakao je na slikarska platna na kojima su prikazane podravske ravnice i polja, brjegovi i rodni vinogradi, šume te ljudi u povorkama slikani vještinom virtuoza.

Kakav je velikan bio Lacković ponajviše govori činjenica da je svoju kolekciju umjetnina nesebično donirao gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga. Lacković Croata je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj od preko dvije tisuće umjetnina nastalih iz stvaralaštva preko 200 autora: slike, skulpture, grafike i crteži te uporabni predmeti i tekstilne rukotvorine iz Hrvatske, ali i iz 19 zemalja svijeta. Zalagao se da se utvrda Stari grad obnovi, te da se uredi njeno potkrovlje kao reprezentativni galerijski prostor, kojeg je on vidio kao idealno mjesto u kojem će se izložiti makar djelić svega onoga što je tokom života sakupio i odlučio darovati Gradu Đurđevcu.

Danas, vrijedna Donacija Ivana Lackovića Croate sačinjava bogati muzejski fundus Muzeja Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad u čijem se potkrovlju nalazi stalni postav od sto šezdeset djela koja na reprezentativan način ilustriraju tokove hrvatske likovne umjetnosti od kraja XIX. pa kroz XX. stoljeće preko akademskog realizma, ekspresionizma pa sve do postmodernističkih strujanja.

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca posjetili su mnogi hrvatski i inozemni visoki gosti i veleposlanici, kulturni radnici te ljubitelji umjetnosti. Također, Muzej je nezaobilazno mjesto mnogim grupama posjetitelja od predškolskog uzrasta do umirovljenika.