Dan ružičaste vrpce: Narcise humanitarnom akcijom upozorile građane na važnost ranog otkrivanja raka dojke


Subota, 16. listopada 2021.

Udruga žena s bolestima dojke Narcise Đurđevac u subotu 16. listopada organizirala je humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce kojom je na središnjem gradskom trgu obilježila mjesec borbe protiv raka dojke.

Članice udruge su brojnim građanima i prolaznicima besplatno dijelile vrpce koje su znak i simbol sudjelovanja, solidarnosti i potpore bolesnim ženama kojima se nastoji podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu.

Uz vrpce članice Udruge dijelile su i edukativne materijale o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva. U Hrvatskoj se godišnje kod 2500 žena otkrije rak dojke, a godišnje od raka dojke umire preko 900 žena. Za malu Hrvatsku to su velike brojke. Rak dojke prisutan je u svim zemljama ine poznaje nikakve dobne granice, a često ga se naziva i tihim ubojicem žena.

Akciju je uz brojne građane svojim dolaskom podržao i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči.

Prikupljena sredstva članice će iskoristiti za svoje radionice na kojima nastaju brojni kreativni uradci koji se kasnije prodaju na ovakvim humanitarnim akcijama, te za rad udruge.