Dani Svete Ane: održano povijesno predavanje o mjestu Sveta Ana u 18. i 19. stoljeću


Ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

Dani Svete Ane su se nastavili povijesnim predavanje o mjestu Sveta Ana u 18. i 19. stoljeću koje su pripremili Nikola Cik magistar povijesti i Vladimir Miholek, naš povijesni istraživač.

Uz mještane Svete Ane  predavanju su prisustvovali i gosti iz okolnih mjesta. Nikola Cik upoznao je Svetojančane sa nekim novim informacijama o njihovom mjestu za koje sa do sada nije ni znalo, kao na primjer da je crkva u Svetoj Ani prva u široj okolici izgrađena o tvrdog materijala dakle od cigle i kamena, dok su se još u  okolni mjestima gradile od drvenih materijala. Također okupljene je upoznao sa prezimenima koja su se koristila u tom periodu te koja su ostala do današnjih dana što je mještanima bilo vrlo zanimljivo.

Osim podataka koji su zapisani u knjigama koje je tada vodilo svećenstvo napravljena je usporedba sa podacima koje su radile tadašnje vojne vlasti za svoje potrebe gdje se navodi točno koliko sati hoda je Sveta Ana udaljena od okolnih mjesta, te koji su tereni kroz cijelu godinu močvarni tj. neprohodni da bi se mogla planirati vojna strategija. Također postoji popis koliko ima bračnih zajednica da bi vojska mogla planirati za regrutiranje mladića za vojne pohode. Uz još mnogo zanimljivih informacija o povijesti Svete Ane, predavanje je završeno o najcrnjem danu u povijesti Svete Ane, poplavi koja se je dogodila 6. lipnja 1895., koja je odnesla i ljudske živote a selo je bilo do te mjere uništeno da su tadašnje vlasti htjele selo iseliti na što Svetojančani nisu pristali već su krenuli u obnovu uz pomoć ljudi iz okolnih mjesta. Do današnji dana mještani na Spasovo daju misu zadušnicu za sve poginule u toj poplavi. Sve o ovoj tragediji Vladimir Miholek je istražio i opisao u Podravskom zborniku iz 2010. Na kraju predavanja Vladimir Kopas iz Šemovaca koji se isto bavi povijesnim istraživanjima okupljenima je također prezentirao neke zanimljive informacije.

Na kraju predavanja predsjednik Mjesnog odbora zahvalio se Nikoli Ciku i Vladimiru Miholeku na ovako vrijednoj prezentaciji povijesti Svete Ane kao i Vladimiru Kopasu koji se je uključio sa svojim spoznajama o Svetoj Ani. Također se je zahvalio i mještanima na odazivu na ovo predavanje i zainteresiranosti za daljnje organiziranje ovakvih predavanja o Svetoj Ani.