Dijaki pri Starom gradu


Petak, 24. travnja 2015.

Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva već tradicionalno održava dan drugačiji od drugih - Dan drugačije nastave . Ove godine je mjesto održavanja bila Utvrda Stari grad u Đurđevcu i njen okoliš, a naziv projekta Dijaki pri Starom gradu.

Učenici su zajedno s profesorima sudjelovali u aktivnostima koje su zajednički birali i kreirali. Učenici su imali devet ponuđenih tema: Teorija velikog praska, Kako su se igrali naši stari, Povijesno-geografski razvoj Đurđevca, Čovječe, ne ljuti se, „ Vatreno krštenje“pod Starim gradom, Zabavno – poučna grupa, Lov na blago, Etno grupa, Fotosafari. U projektu je sudjelovala i Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca.

Koordinatorica projektnog tima je pedagoginja Jasna Horvat Vlahović, članovi užeg tima su profesori Ivančica Sabolić, Josip Horvat, Ana Huzjak Kišivan, Irena Tišljar i voditeljica Nevenka Lončar, a projekt se provodi već 14. godinu za redom.

Taj dan nema razrednih odjela, nema klasičnog školskog sata od 45 minuta, nastavnici i učenici rade u timovima, mjesto izvođenja nastave je izvan školske zgrade. Cijeli projekt je i nastao prema prijedlozima učenika koji su tražili u anketama provedenim u sklopu projekta samovrednovanja škole da se više radi na stvaranju neformalnog odnosa između učenika i nastavnika, kako bi mogli razgovarati i surađivati neopterećeni ispitivanjem, ocjenama ili količinom stečenog znanja.

U današnjem projektu sudjelovali su svi učenici, uz puno smijeha i zabave, a koordinatorica projektnog tima, pedagoginja Jasna Horvat Vlahović, napomenula je kako smatra da je održavanje Dana drugačije nastave u Utvrdi Stari grad ideja koja se pokazala dobrom, te da bi se tamo mogao održavati i narednih godina. Ideju da održavanje Dana drugačije nastave u Utvrdi Stari grad postane tradicija podržao je i gradonačelnik Željko Lacković, koji je danas za vrijeme provođenja projekta 'Dijaki pri Starom gradu' posjetio učenike Gimnazije.