Dječji vrtić Maslačak: jabuka kao tema zdravog doručka u Pčelicama


Utorak, 22. listopada 2019.

Dječji vrtić Maslačak i ove pedagoške godine nastavlja provoditi projekt Zdravog doručka, ali ovoga puta na nešto drugačiji način.

Za zdravi doručak vrtićarcima je predstavljena jabuka - kraljica voća. Za ovu temu je odabrana dječja odgojna skupina Pčelice koja je izradila plakat na tu temu.

Djeca su slikala, modelirala, bojala te vagala jabuku, a glavnu kuharicu našeg vrtića dočekali su u raznim aktivnostima. Ipak najveću pažnji im je privuklo stablo s jabukama koje im je izradila odgojiteljica.

Glavna kuharica je pripremila razne vrste jabuka te su djeca prepoznavala boje. Na djeci razumljiv i prihvatljiv način ispričala im je o postanku jabuka te o važnosti jabuke u prehrani i zdravlju, zašto su jabuke voljeli kraljevi, koliko dugo raste i živi drvo jabuke te koje vitamine sadrži jabuka. Ujedno su djeca saznala gdje se jabuka ubire, kako dolazi u vrtić i trgovinu.

Ispričala im je što se sve od jabuka može napraviti, a probali su i sok od jabuka te se uključili u sjeckanje jabuka za kompot koji su nakon kuhanja degustirali. Naučili su čemu služi koštica i kako sadimo jabuku.

Rado su grickali komadiće jabuka kad su saznali kako jabuka pomaže u čišćenju malenih zubića. Vrtićarcima se svidio ovakav način učenja te su radoznalo postavljala pitanja.

Sve ostale odgojne skupine dobile su jabuke za voćnu užinu.