Dječji vrtić Maslačak: Jagodice nastavljaju s provođenjem aktivnosti u sklopu projekta Indijanci-čuvari prirode


Četvrtak, 21. siječnja 2021.

U mlađoj odgojnoj skupini Jagodice, vrtićarci nastavljaju s proučavanjem života, kulture i običaja indijanskog naroda, a ovog puta su svoju pozornost posvetili indijanskoj nošnji.

Djeca su prethodno naučila da su Indijanci prastanovnici Amerike te da su imali specifičan način odijevanja i ukrašavanja tijela što ih se zapravo najviše i dojmilo.

Vođeni interesom o tome kako se indijanski narod odijevao, vrtićarci su kroz poticajne slike i enciklopedije spoznali da su Indijanci najčešće nosili krznene i kožne odjevne predmete, ali i da su ponekad lakše oblačili kako bi bili što brži i spretniji u lovu.

Odgajateljice su kroz cijeli tjedan pripremile razne aktivnosti za vrtićarce na temu indijanske odjeće pri čemu su djeca proučavala, istraživala i izrađivala indijanske košulje, haljine, prsluke i perjanice. Stolno manipulativni centar, odgajateljice su obogatile novo izrađenom didaktikom (puzzle, slagalice, memory kartice), a u projekt su uključile i roditelje koji su donosili stare majice koje su djeca mogla oslikavati temperom, izrezivati rese i tako razvijati finu motoriku, kreativnost i maštovitost.

Od papirnatih vreća izrađivali su prsluke po kojima su crtali pastelama razne simbole, a koristeći ove materijale djecu se podsjetilo i na važnost recikliranja. Odgajateljice svakodnevno oslikavaju i dječja lica što je mališanima iznimno zabavno, iako im je najinteresantnija aktivnost bila izrada ukrasa za glavu tj. perjanica.

Nakon ovih kreativni aktivnosti mališanima su za uspomenu i svakodnevno igranje ostale izrađene indijanske nošnje, perjanice i nakit.