Dječji vrtić Maslačak: Leptirići učili o rastu i razvoju biljaka


Ponedjeljak, 25. siječnja 2021.

U srednjoj odgojnoj skupini Leptirići, mališani su učili i provodili aktivnosti vezane uz sadnju biljaka što ih je jako zainteresiralo.

Uz pomoć odgojiteljica, posijali su pšenicu i posadili žir te su svakodnevno vodili brigu o tim biljkama i tako razvijala senzibilitet za biljke i biljni svijet. Svakodnevno su uočavali promjene na biljkama i često razgovarali o tome, te obavještavali odgojiteljice o promjenama.

Razgovarali su o tome što sve biljkama treba za rast, kako se mogu brinuti za njih, a svoja znanja su nadopunili kroz razne enciklopedije i slikovnice. Leptirići su kroz enciklopedije mogli detaljno vidjeti i upoznati dijelove biljaka - korijen, stabljika, list, plod, cvijet.

Isto tako, saznali su da je biljkama za rast potrebna voda, sunčeva svjetlost i toplina, zrak, tlo, a posebno su bili sretni i ponosni kad je iz žira izraslo malo drvce hrasta koje djeca svakodnevno zalijevaju i promatraju.

Ovim aktivnostima sadnje i brige za biljke, odgajateljice su utjecale na razvoj ljubavi prema biljkama i međusobne povezanosti čovjeka i okoline.