Dječji vrtić Maslačak: Loptice istražuju tradiciju i običaje našega kraja


Četvrtak, 17. siječnja 2019.

U sklopu projekta Tradicija i običaji našega kraja vrtićarci iz dječje skupine Loptice sa svojim odgojiteljicama posjetili su blagdansku izložbu u Koprivnici pod nazivom Božićni običaji u Podravini.

Vrtićarcu su u muzeju saznali kako su se nekad ukrašavale kuće i radili ukrasi. Izložba autorice Vesne Peršić Kovač prikazuje razdoblje s početka prošlog stoljeća, od adventa do Sveta tri kralja, koji u Podravini obiluju običajima. Uz prikaz ukrašavanja kuća u podravskim selima vidjeli smo i razne predmete vezane uz božićne blagdane, te tradicijski božićni nakit. Nakit su podravske žene izrađivale od materijala iz prirode poput slame, perja i vune. Vidjeli su i poznate podravske ružice izrađene od krep papira. Djeci su bile zanimljive božićne čestitke i kalendari kakvih danas više nema.

Nakon izložbe, posjetili su čuvare obiteljske tradicije – Ljubicu i Vinka Špičko. Saznali su kako se izrađuju licitarski proizvodi, medenjaci, gverc, lizalice i starinski bomboni. Izrada licitara je dugotrajan proces iako ne izgleda tako. Sve se radi ručno, od samog oblikovanja pa do ukrašavanja. Prvo treba zamijesiti tijesto pa dok se osuši treba ga ispeći te bojati i na kraju ukrasiti. Posebno su poznati njihovi medenjaci u kojima najviše uživaju djeca.

Ovim izletom nastoji se kod djece proširiti znanje o kulturnoj baštini i karakterističnim običajima našega kraja.