Dječji vrtić Maslačak: odgojiteljice i vrtićarci iz skupine Pčelice pokrenuli projekt Pauk


Četvrtak, 23. siječnja 2020.

Djeca iz odgojne skupine Pčelice, Dječjeg vrtića Maslačak još na početku pedagoške godine počela su pokazivati interes za život jednog malog pauka koji je izradio veliku mrežu u njihovoj sobi. S obzirom na veliki interes djece za pauka njihove odgojiteljice su se odlučile za provedbu projekta PAUK.

Roditelji su im pomogli u sakupljanju enciklopedija, fotografija, i sl., a donijeli su i preparirane tarantule za promatranje. Djeca su svakodnevno proučavala različite vrste pauka i počela ispitivati koliko pauk ima nogu, očiju, kako nastaje paukova mreža.

Svi zajedno istraživali su dijelove tijela pauka, unutrašnjih organa, razmnožavanje pauka i sl. Pogledali su i dokumentarac te fotografije o različitim vrstama pauka i njihovom životu. Uz pomoć roditelja vrtićarci su izradili i terarij za pauka, a svaki su dan povećalom proučavali pauke nastanjene u terariju.

Odgojiteljice su mališanima izradile razne stolno-manipulativne igre s fotografijama i crtežima pauka te su zajedno pleli mrežu od vune i konca.

Djeca su slušala priče „Pauk Praško“, „Walterova predivna mreža“, „Božić pauka Mreška“, „Božićni pauci“, stihove „Pauk romantičar“ i „Pletem pletem mrežicu“. Naučili su i pjesmicu „Jedan mali pauk“. Djeca su se i likovno izrazila raznim likovnim tehnikama - crtanje pauka i paukove mreže, slikanje paukove mreže, rezanje pauka od kolaž papira.

Projekt je završen sredinom siječnja, a odgojiteljice su zajedno s djecom izradile knjigu o paucima tj. o velikom projektu PAUK.