Dječji vrtić Maslačak: plastika kao nešto novo


Četvrtak, 6. listopada 2022.

U Dječjem vrtiću Maslačak djeca svakodnevno uče o važnosti recikliranja te sa svojim odgojiteljicama odvajaju različite vrste otpada koji se može ponovno iskoristiti za izradu novih proizvoda slične ili iste namjene. Tako su i Kapljice odlučile reciklirati plastiku te ju pretvoriti u nešto novo, ponovno upotrebljivo.

Uz pomoć roditelja sakupili su plastične boce, a od njih su djeca kroz tjedan izradila posude za bojice i flomastere te posudice za pastu i četkicu za zube koje su nakon izrade odnijeli kući.

Osim posudica, plastiku su prenamijenili i u „kasice prasice“ u koje će djeca moći sakupljati novčiće kod kuće. Kako bi u sobu dnevnog boravka unijeli dašak prirode, djeca su u plastične boce posadila razno sjemenje o kojem će tijekom godine brinuti. Kod djece se na taj način razvijala spoznaja o tome da se otpad može ponovo upotrijebiti, razvijao se osjećaj za ekologiju, za očuvanje okoliša i recikliranje.

Čitajući eko slikovnice, enciklopedije i gledanje edukativnih videozapisa otvorili naučili su koliko vremena treba da se u prirodi razradi vrećica plastike, kako plastika utječe na sam okoliš te na koji način mi možemo očuvati okoliš reciklirajući, ali i ponovo upotrijebiti plastiku na neki drugi, novi način.