Dječji vrtić Maslačak: Sovice učile o prometu


Utorak, 12. studenoga 2019.

Ovogodišnji projekt odgojne skupine Sovice iz Dječjeg vrtića Maslačak vezan je uz promet, odnosno Prijatelji u prometu.

S provedbom projektnih aktivnosti započeli su još početkom pedagoške godine kad su se svi zajedno na svojim prijevoznim sredstvima uputili do trga gdje su prošli HAK-ov poligon u sklopu akcije Sigurno u školu s HAK-om.

Za vrtićarce je bilo održano i kratko predavanje o sigurnosti u prometu. U grupi su od tada nastavili s raznim igrama, aktivnostima te čitanjem slikovnica na temu prometa – koji znakovi postoje, što znače, zašto ih se mora poštivati. Proučavali su i pravila društvene igre Prijatelji u prometu, igrali govorne igre o semaforu itd.

Zajedničkim snagama izradili su veliki semafor u sobi, a svatko je izradio i svoj znak koji su tada prezentirali pred skupinom.

Djeca su na kraju tjedna još uvijek bila jako zainteresirana za temu te su oduševila svoje odgojiteljice s vlastitom predstavom Crvenkapica u prometu. Sami su osmislili likove, tekst, rekvizite i uređenje pozornice.

S obzirom da su uložili veliki trud, odgojiteljice su ih iznenadile i pozvale odgojnu skupinu Žabice da ih dođu pogledati i nagraditi s velikim pljeskom.

Djeca ne samo da su usvajala razna znanja što se tiče prometa, već i razvijala samopouzdanje predstavljanjem svojih zamisli pred skupinom.