Dječji vrtić Maslačak: vrtićarci su spremni za dolazak Božića


Četvrtak, 24. prosinca 2020.

U odgojnim skupinama Dječjeg vrtića Maslačak Pčelice i Leptirići vlada pravo blagdansko ozračje.

S prvim pripremama za Božić mališani su sa svojim odgajateljicama započeli još prošli tjedan sijanjem pšenice. Ovih su dana u zajedničkom prostoru uredili blagdanski stol te postavili pravo božićno drvce, dok su ukrase za bor od slanog tijesta izradili sami na zajedničkoj radionici.

U vrtiću se svakodnevno pjevaju božićne pjesme te se uče razne priče vezane za Božić i božićne običaje, a pogotovo na danas kad je Badnjak. U stolno-manipulativnom centru mališani se igraju igrama za razvoj fine motorike i koncentracije prilikom čega uočavaju i odnose veličina. Osim kićenja božićnog drvca, uredili su i prostore svojih soba, te prostor zajedničkog dnevnog boravka raznim ukrasima koje su također sami izradili. U prostorijama svojih soba postavili su i fotografije na temu Božića te su zidove ukrasili svojim likovnim radovima.

Srednja odgojna skupina Gljivice ovog prosinca otvorila je božićni centar koji je postao mjesto okupljanja pjevanja i pričanja božićnih priča. Kroz cijeli advent djeca su svakodnevno otvarala zadatak koji je trebalo izvršiti, kao npr. izraditi adventski vijenac, adventsku spiralu, posaditi pšenicu, izraditi ukras za bor od cimeta, izraditi ukrasnu vrećicu za darivanje, anđela čuvara i mnoge druge. Djeca su s veseljem iščekivala novi zadatak i brojala koliko ih dana dijeli do Božića. Svakim odrađenim zadatkom Božić je bio sve bliže, a djeca sve uzbuđenija, sretnija i radosnija. Odgojiteljicama je cilj bio da djeca osjete duh Božića što je im je na njihovo veliko zadovoljstvo i uspjelo.

U skupini Zvjezdice također su se provodile različite aktivnosti na temu Božića. Svako dijete kod ponuđenih aktivnosti moglo je izabrati što ga najviše zanima i veseli. Osim što su sijali pšenicu,  bavili su se izradom lanca od kolaž papira te izrade ukrasa za bor (poklon, kuglice, čizmice).  Tim izrađenim dječjim radovima ukrasili su prostor sobe i garderobe, a najbolje prihvaćena aktivnost bila je sijanje pšenice pri čemu su djeca usvojila da za rast biljčice treba zemlja, toplina i vlaga. Svakodnevno su promatrali rast i vodili brigu o zalijevanju. Sudjelujući u aktivnostima razvijali su odnos s vršnjacima, finu motoriku šake te razvoj sposobnosti uočavanja odnosa i veza među ljudima tijekom blagdana. Djeca su vesela i raduju se dolasku blagdana te pričaju o zajedničkom uređenju sa svojim roditeljima u svojim domovima.

Maleni vrtićarci i njihove odgajateljice žele Vam sretne blagdane uz prekrasnu čestitku.

Neka Vam miris božićnog drvca,

unese radost u ove dane,

mi Vam želimo od svega srca,

čestit Božić i božićne blagdane!