Dječji vrtić Maslačak: vrtićarci iz odgojne skupine Iskrice uživaju u ljetnim igrama s vodom


Petak, 14. kolovoza 2020.

Igrama na zraku u ljetnom razdoblju djeca u Dječjem vrtiću Maslačak eksperimentiraju s različitim igračkama i materijalima.

Najdraže igre u ove ljetne dane su igre vodom i pijeskom. Voda kao vrlo podatljiv i većini djece ugodan element posebno privlači dijete u igri, omogućavajući najraznovrsnija istraživanja i manipuliranja. Kroz protekli period naučili smo ponešto i o morskim životinjama iz raznih slikovnica, dječje ilustrirane enciklopedije i didaktičkih igri: ribice po veličini – umetaljke, pronađi i pridruži isto,  pecanje štapovima s magnetom.

Odgojiteljice kod djece potiču govornu komunikaciju kroz male scenske improvizacije lutkicom na štapu (ribice) i kroz simboličke igre. Pastelama su zajedno oslikavali mornarske kape, kistovima oslikavali platnenu podlogu (valove), ljepili šarene ljuskice na ribice od kolaž-papira, bojali ribice drvenim bojicama. Izradili su i brodiće koje su vozili po zamišljenom moru. Eksperimentirali su što u vodi pliva, a što tone (jedrilice od stiropora, školjke, kamenčići, spužvice). Radili su „šareno more i morsko dno“ od pijeska, kamenčića, školjkica, svjetlucavih šljokica i ribica različitih veličina. Likovnim radovima nastalim na ovim kreativnim radionicama uredili su i morski kutić u garderobi.

-Nuđeni materijali stimulirali su djecu i predstavljali svojevrstan izazov za njih. Pomoću istraživanja i otkrivanja djeca su testirala svoje ideje i na sebi svojstven način dobila neke, za njih nove informacije i saznanja. U narednim danima nastavit ćemo i dalje sličnim i zanimljivim igrama- rekle su odgojiteljice.