Dječji vrtić Maslačak: vrtićarci iz odgojne skupine Žabice upoznavali čaroliju osijećaja


Četvrtak, 19. studenoga 2020.

Kroz različite aktivnosti koje su provodili tijekom tjedna u dječjoj odgojnoj skupini Žabice, vrtićarci su nastojali pridonijeti prepoznavanju i imenovanju vlastitih i tuđih emocija, njihovom izražavanju te razumijevanju jer emocije su preduvjet zdravog emocionalnog i socijalnog razvoja djeteta.

Zajedničkim čitanjem priča osvještavali su kako izgleda kada su tužni, sretni, uplašeni, što ljudi tada rade, što osjećaju u sebi i što bi trebali raditi da se osjećaju bolje i ne povrijede sebe, ali i druge. Priče su razvrstavali u kutije prema emocijama, a neki su se okušali i u glumi pa su svi zajedno pogađali kako se osjećaju i zbog čega.

Svoje emocije izražavali su i likovnim aktivnostima gdje su modelirali izraze lica raznim didaktički oblikovanim i neoblikovanim materijalima. Kako jako vole pjevati i plesati, pjevali su i brojne pjesmice uz koje su plesali te ujedno razvijali koordinaciju, ravnotežu i fleksibilnost. Zaigrali su i društvenu igru Čovječe ne ljuti te su se kroz igru učili regulirati svoje osjećaje poštivanjem pravila i prihvaćanjem neuspjeha.

Ugodno i opušteno ozračje svakodnevno rezultira brojnim pozitivnim emocionalnim stanjima (pripadanje, sigurnost, privrženost, osjećaj povjerenja, ljubavi i sl.) koje možete i vidjeti u priloženim fotografijama.