Dječji vrtić Maslačak: vrtićarci kroz aktivnosti i igru rješavali izazove kreativnosti


Ponedjeljak, 14. prosinca 2020.

Pretpostavlja se kako je kreativnost nešto što imaš ili nemaš te kako se djeca rađaju više ili manje kreativna, ali kreativnost nije urođeni talent, već vještina koja se može i mora razvijati od najranijeg djetinjstva.

Kreativnost je izuzetno važna i to ne samo u umjetnosti već i u znanosti, matematici, pa i u međuljudskim odnosima i općenito u životu, a to dobro znaju odgojiteljice u Dječjem vrtiću Maslačak.

Moderno doba tehnološki napredak mijenjaju iskustvo djetinjstva i igre, a djeca su okružena instant rješenjima za zabavu i igru što narušava njihov kreativni razvoj. Moderne igračke i rekviziti često su toliko tehnološki napredni da djeca ne trebaju koristiti maštu kad ih koriste. Vođene ovim činjenicama odgojiteljice iz odgojne skupine Gljivice cijeli tjedan su posvetile aktivnostima koje su kod djece izazivala kreativno pronalaženje rješenja.

Pred djecu su svaki dan postavljale nove izazove koje je trebalo riješiti. U aktivnostima su koristili neoblikovani materijal, prirodne, male figurice, materijale za likovni i dobro poznate lego kockice. Djeca su s nestrpljenjem čekala svaki novi izazov te su se često vraćala na stare izazove i pokušali su ih riješiti i na neki drugačiji kreativniji način.