Dječji vrtić Maslačak: Zvončići izrađivali zimnicu


Utorak, 24. rujna 2019.

Tokom tjedna djeca iz odgojne skupe Zvončići zajedno sa svojim roditeljima, u vrtić su donosila razno voće i povrće koje su vagali, imenovali, klasificirali, prali i kušali, a kasnije su sve iskoristili za pripremu ukusne zimnice.

Vrlo su spretno i vješto rezali povrće, punili staklenke, zalijevali ih octom te tako naučili kako sačuvati zdrave namirnice za zimsko razdoblje kada nam nisu dostupne u našim vrtovima. Uz povrće su sakupljali i voće, a najviše je bilo jabuka pa su se odlučili počastiti slatkim desertom. Djeca su sama pripremila jabuke za izradu savijače od jabuka, ogulili su ih i naribali, a zatim napunili kore za savijače. Kada je kolač bio pečen, djeca su sa veseljem uživala u njegovom mirisu i posebno okusu.

Osim što su u ovoj aktivnosti djeca usvojila neke nove pojmove, imali su priliku i vježbati finu motoriku koristeći nožiće za rezanje povrća i ribež za ribanje jabuka. Usvajali su količinske odnose i vježbali socijalne odnose dogovarajući se oko raspodjele poslova: priprema voća i povrća, pranje, rezanje, čišćenje nakon završetka rada.

Također su stekli znanje o procesu konzerviranja voća i povrća i učili o zdravoj hrani te razvijali svijest o važnosti održavanja higijene i ekološku svijest kroz odlaganje ostataka u kompost.