Dogovor projekata za prijavu na prekograničnu suradnju


Petak, 21. srpnja 2017.

Grad Đurđevac su ovaj tjedan posjetili gradonačelnici mađarskih gradova Lengyeltóti i Csurgó sa svojim suradnicima. U prostorijama Gradske uprave Grada Đurđevca održani su sastanci na kojima su utvrđeni koncepti za prijavu projekata na natječaje za programe prekogranične suradnje.

Izabrana su prioritetna područja zajedničke suradnje, te se tako na području obrazovanja u suradnji s Lengyeltótijem planira izgradnja bazena i osnivanje škole plivanja. Također,  planira se suradnja među udrugama i njihovo sudjelovanje na lokalnim manifestacijama, kao što je Festival oraha i Dani Tóta u Lengyeltótiju, odnosno Picokijada ili Dani voća u Đurđevcu.

S druge strane, suradnja s gradom Csurgom bazirat će se prvenstveno na razvoju turističkih sadržaja vezanih uz cikloturizam. Oba grada složila su se s uređenjem biciklističkih staza i unaprjeđenjem turističke ponude uz njih, s obzirom da se nalaze na trasama europskih biciklističkih ruta što omogućujuje razvoj cikloturizma s obje strane granice.

Također, gradonačelnik Csurga Füstös János i predsjednica udruge osoba s intelektualnim teškoćama Napsugár  Vassné Huszics Bernadett posjetili su i razgledali prostorije Udruge Mali princ gdje ih je Kristinka Štefan upoznala s radom i aktivnostima Udruge, načinima financiranja i problemima s kojima se Udruga susreće u radu. Gosti su pak predstavnike Grada Đurđevca i predsjednicu Udruge Mali princ upoznali s djelovanjem svoje udruge koja također okuplja osobe s intelektualnim teškoćama. Obostrano je izražena želja za povezivanjem Udruga i zajedničkim susretima kao i daljnjom razmjenom iskustava, te je u kolovozu dogovoren uzvratni posjet Csurgu i Udruzi Napsugár s ciljem poboljšanja rada Udruge i bolje skrbi za njene članove.

Foto: Zdravko Dragca