Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca bogatiji za još jedno međunarodno priznanje


Petak, 24. rujna 2021.

Među nagrađenima na ovogodišnjem književnom natječaju Belartaj konkursoj, koji se od 1950. godine održava u organizaciji Svjetskog saveza esperantista, nalazi se i izdanje Dokumentacijskog esperantskog centra (DEC-a) “La aventuroj de Jombor kaj Miki” (Pustolovine Jombora i Mikija), koje je proglašeno Dječjom knjigom godine na esperantu. Prisjetimo se da je DEC istu nagradu dobio i 2018. godine za knjigu "Tikiriki Tok el strobilo" (Tikiriki Tok iz češera) izraelske autorice Luize Carol.

Lijep je to nastavak uspjeha koji su đurđevački esperantisti zabilježili organiziranjem susreta partnerskih organizacija Erasmus+ projekta "Mrežno obrazovanje sada", koji je održan u đurđevačkom Lovačkom domu Peski od  12. do 16. kolovoza uz sudjelovanje dvadesetak osoba iz više europskih zemalja. Podsjetimo da je DEC partner u ovom projektu uz esperantske organizacije iz Poljske, Francuske, Italije i Velike Britanije. Đurđevčani će poljske kolege iz Białystoka posjetiti u prosincu ove godine, dok bi ih u ožujku 2022. godine trebali ugostiti Francuzi u Toulouseu, a u Bolognu u Italiji spremaju se u svibnju.

Glavna aktivnost DEC-a i nadalje ostaje prikupljanje i arhiviranje građe o esperantu u Hrvatskoj, naročito nakon 2019. godine, kada je "tradicija esperanta u Hrvatskoj" proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske i upisana u Registar pod brojem Z-7298, a DEC postao jednim od nositelja toga dobra.

U periodu od 2017. do 2021. godine esperantisti su uz pomoć donatora iz Hrvatske i inozemstva uredili svoje sjedište, a u 2022. godini se spremaju i službeno staviti na uvid javnosti svoju arhivsku zbirku.

Novosti o radu ove udruge možete pratiti i na njihovim internetskim stranicama: https://novo.dec-kroatio.hr.