Dom Mladena Markača novo đurđevačko kulturno odredište


Srijeda, 13. studenoga 2013.

Grad Đurđevac  od prošle je subote bogatiji za još jedno kulturno odredište.  Riječ je o zbirci likovnih radova nastalih na Likovnoj radionici Peski – Art 2013,  Đurđevac, održanoj 14. rujna ove godine  u Domu Mladena Markača.

Idejni začetnik, voditelj radionice i glavni organizator  svečanosti bio je peščanski slikar Franjo Mihočka koji je okupio 35 slikara, kipara i keramičara iz Đurđevca i drugih krajeva Hrvatske.

Ovaj kulturni projekt imao je dva osnovna cilja:  vizualno oplemeniti interijer  javnog prostora i obilježavanje godišnjice izricanja oslobađajuće presude i puštanja na slobodu počasnog građanina grada Đurđevca  i heroja Domovinskog rata.

Oba cilja ostvarena su više nego uspješno u što su se mogli uvjeriti brojni nazočni na subotnjoj svečanosti otvorenja izložbe koju je organizirao Mjesni odbor Peski.

Ljubica Cestar, predsjednica MO Peski pozdravila je sve nazočne, a gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković istaknuo je ponos Đurđevčana na svojeg sugrađanina  Mladena Markača, koji u svakoj prigodi ističe svoje porijeklo, koji nosi brojne zasluge za rodni grad, za cijelu Hrvatsku te koji je svojim  svjedočenjem pronio istinu o Domovinskom ratu.

Zdravko Šabarić, đurđevački slikar i autor predgovora kataloga govorio je o izloženim radovima i naglasio kako je nakana ove radionice bila prije svega održavanje i širenje prijateljstva kroz kreativni čin, a manje odmjeravanje umjetničkog dosega i likovne poetike.

U ime pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije govorio je zamjenik župana Darko Sobota koji je ujedno izložbu i otvorio.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm u svom je govoru između ostalog, istaknuo rijetko viđeni ponos koji Đurđevčani imaju prema svojem generalu i podsjetio na veličanstven skup priređen njemu u čast prije godinu dana u ovom gradu.

Na kraju svečanosti jednostavnim, nadahnutim „đurđevečkim“ govorom nazočnima se obratio i sam general Mladen Markač. Prisjetio se mladih dana i sportske karijere i natjecanja diljem Europe gdje su ga poznavali pod imenom Picok, neznajući ponekad da li je to njenovo prezime ili nadimak. S tim nadimkom krenuo je i u Domovinski rat s jedinim ciljem:  obrana zavičaja i domovine.

Ovaj rat je bio surov, težak, teški su bili dani i u Den Haagu gdje je morao i teško bolestan dokazivati  istinu o Domovinskom ratu. Ta žrtva se isplatila i od prije godinu dana svijet ima drugačije mišljenje o Hrvatskoj. Danas iako ga svi oslovljavaju s činom generala u Đurđevcu mu je najdraže kada ga zovu samo imenom, jer cijeli Đurđevac je zapravo njegova obitelj.

Svečanost je svojim nastupom obogatila vokalna skupina Đurđevčice, recitatori  Osnovne škole Grgura Karlovčana i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva te Udruga cimbalista Hrvatske.