Đurđevac bio domaćin XV. po redu Smotre kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije


Ponedjeljak, 9. travnja 2018.

U organizaciji Zajednice kulturnih amatera Koprivničko-križevačke županije, Gradsko kazalište Đurđevac i Grad Đurđevac su i ove godine bili domaćini XV. po redu. Smotra se održala u Domu kulture u Đurđevcu 7. i 8. travnja.

U dva dana trajanja smotre predstavilo se čak deset kazališnih skupina s ukupno 13 predstava od kojih su dvije odabrane za predstavljanje naše županije na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu sljedeći mjesec. Osim najboljih predstava dodijeljena su i druga priznanja, a Gradsko kazalište Đurđevac se ponosi što je drugu godinu za redom David Islam proglašen najboljim glumcem smotre.

Smotru je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči te je naglasio da bi se ovakve manifestacije trebale održavati češće u Đurđevcu. Ovom prilikom zahvalio je svim sudionicima kazališne Smotre na dolasku te im poželio sreću i uspjeh u nastupu.

Najboljom predstavom proglašena je predstava Ispod površine - Dramskog studia Ludens teatra, grupa Kaotis teatralis i Učitelj - KUD Mudlin.

Osim najboljih predstava Smotre, dodijeljena su i druga priznanja te je tako priznanje za glavnu  mušku ulogu otišlo u ruke Davida Islama iz Gradskog kazališta Đurđevac,  za predstavu „Bitno je da si Zlatan“, a za glavnu žensku ulogu pripalo je Valeriji Jedvajić iz KUD-a „Mudlin“ Peteranec, za predstavu „Učitelj“. Zoran Stružan iz Glumišne družine Virje dobio je priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu za predstavu „Na raskrižju“, kao i Mihovil Maloča iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine“, dok su priznanja za najbolje sporedne ženske uloge dobile Ivana Martinjak iz KUD-a „Mudlin“ za predstavu „Učitelj“ te Petra Lozo iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine“. Priznanje za najbolju režiju osvojio je Karlo Kučanda iz Dramskog studija Ludens teatra za predstavu „Ispod površine„, priznanje za najbolju scenografiju Vladimir Hrženjak i Katarina Franjo iz Glumišne družine Virje za predstavu „Na raskrižju“, a Stjepan Škvorc iz Glumišne družine Virje osvojio je priznanje za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu za istoimenu predstavu. KUD „Mudlin“ Peteranec proglašen je najboljim u kategoriji njegovanje kulturne baštine za predstavu „Učitelj“, Gradsko kazalište Đurđevac sekcija Gimnazijalci dobili su priznanje za kolektivnu igru i inventivnost za predstavu „Daleko na Sjeveru“, dok priznanje za najbolju kostimografiju nije dodijeljeno.

Predstave su odabrale i dodijelile priznanja selektorice Hrvatskoga sabora kulture Gordana Ostović, hrvatska dramatičarka i kazališna kritičarka, te Marija Šorša dramska pedagoginja.

Na smotri su sudjelovale sljedeće dramske skupine: Književno-medijski kutak “Ivan Vitez  Trnski” Novigrad Podravski, Gradsko kazalište Đurđevac, Gradsko kazalište Đurđevac sekcija Gimnazijalci, Glumišna družina Virje, Dramska skupina  HKUD-a “Frankopan” Ferdinandovac, Dramska skupina  KUD-a Delovi, Glumišna družina “Opojski zvon” Rasinja, Dramska skupina KUD-a “Zrin” Legrad, dramska skupina  KUD–a “Mudlin” Peteranec,  Kulturna udruga “Tomislav Franjić” skupina “Diletanti” Kalinovac, Kulturna udruga “Tomislav Franjić” skupina “Komedijaši” Kalinovac, Dramski studio Ludens teatra Koprivnica skupina  Tišina u ulici i Dramski studio Ludens teatra Koprivnica skupina Kaotis teatralis.

Pokrovitelji manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija i Hrvatski sabor kulture, a realizaciju su pomogli Podravka d.d., Grad Đurđevac, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te ostali sponzori.