Đurđevac i Ludbreg potpisali povelju o prijateljstvu


Četvrtak, 2. travnja 2015.

Jučer 1. travnja 2015. godine, u Ludbregu su gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković potpisali povelju o prijateljstvu dvaju gradova, te postavili pločicu novog grada prijatelja, Đurđevca, na "krugove zemaljske".

1. travnja u Ludbregu se slavi i Dan centra svijeta. Proslava je vezana uz legendu o Ludbergi koja je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je drvenim križem svom silinom zabila u zemlju da se na suprotnoj strani zemaljske kugle dogodila velika ekspolozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega, tako da je jučerašnjoj proslavi prisustvovala i Ludberga.
U njenu čast, te u čast potpisivanja povelje o prijateljstvu dvaju gradova, održan je i prigodni program u kojemu su sudjelovale brojne ludbreške udruge, dok su im se u kulturno-umjetničkom dijelu pridružili Udruga cimbalista RH, KUD Petar Preradović Đurđevac i Udruga sv. Juraj iz Đurđevca.

Proslavi je prethodio radni sastanak kojemu su prisustvovali pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, zamjenik načelnika Općine Molve Mirko Paša, te predstavnici TZ grada Koprivnice Renato Labazan, grada Ludbrega Andrea Horvat i grada Đurđevca Mario Fuček.

Tema sastanka bio je projekt PPS destinacija Podravina, koji za cilj ima razvijanje turističkih proizvoda i promocije istih unutar prave Podravine od Ludbrega do Đurđevca. Na sastanku se razgovaralo se o benificijama koje donosi spomenuti projekt, te su predstavnici gradova i općina stavili naglaske na najvažnije turističke resurse i turističku ponudu svoga mjesta.

Nazočnost zamjenika ministra ulijeva povjerenje da će ministarstvo odobriti osnivanje PPS destinacije Podravina, koja bi obuhvatila gradove Koprivnicu, Ludbreg i Đurđevac, te Općine Rasinja, Molve i Hlebine.