Đurđevačka humanitarna akcija: Podravina za Banovinu ujedinila građane i udruge


Subota, 9. siječnja 2021.

Nakon razornog potresa na području Banovine kao i u nekim ranijim situacijama, na inicijativu udruga i pojedinaca iz kvarta Peski u Đurđevcu su se spontano organizirali građani i udruge i pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za postradala područja koju su nazvali Podravina za Banovinu.

Pomoć se prikupljala u domu Mladen Markač na Peskima u Đurđevcu. U Domu se okupilo mnoštvo volontera koji su zaprimali i sortirali donesene stvari i robu, a građani Đurđevca i okolice već prvi dan su od ranih jutarnjih sati u velikom broju donosili potrepštine i nudili pomoć kako u stvarima tako i u volontiranju.

S obzirom da je odaziv bio velik, već u 10 sati počelo se donirane stvari tovariti u kombi i jedna ekipa je odmah pošla na teren u okolicu Petrinje gdje se u kontaktu sa volonterima Petrinjcima dobilo informaciju da je pomoć najpotrebnija. Volonteri iz Petrinje Simbad i Daniel su dočekali ekipu iz Đurđevca i vodili ih do najzabačenijih mjesta i obilazili postradale ljude do kasno navečer i dijelili pomoć praktično od kuće do kuće.

U domu na Peskima je pak u  danima sakupljanja pomoći, sakupljena velika količina potrebnih stvari, hrane, higijenskih potrepština, cerada, baterijskih lampi, deka, tople odjeće, gumenih čizmi, radnih rukavica, čavala, grijalica i druge robe koja je odmah distribuirana na područje Petrinje koje je označeno kao najpogođenije, a i gdje se u direktnim kontaktima sa volonterima i predstavnicima institucija Grada Petrinje dobilo informacije da će pomoć stići najbrže i u prave ruke.

Nakon prvotne distribucije direktno po terenu, daljnja isporuka išla je u Caritas Župe Preobraženja Gospodnjeg na Slatini u Petrinji gdje su je volonteri odmah nakon evidentiranja izdavali potrebitima. Prilikom isporuke pomoći u kratkom druženju sa volonterima i predstavnicima Caritasa uvjerili smo se da pomoć stiže u prave ruke jer se pomoć dijelila uz obaveznu identifikaciju i evidentiranje izdate pomoći.

Đurđevčani su i ovaj put pokazali veliko srce jer je u akciji Podravina za Banovinu zaprimljeno preko 400 donacija koje su rezultirale sa osam kombija punih pomoći, a koje su na potresom pogođena područja prevezli đurđevački poduzetnici i obrtnici kao i građani koji posjeduju kombije, a koji su se dragovoljno javljali nudeći pomoć. U akciji je bilo angažirano i oko 40 volontera, članova raznih udruga ili građana koji su ponudili pomoć  volontiranjem, a naročito veseli činjenica da je bilo uključeno mnoštvo mladih koji su neumorno razvrstavali, popisivali i pakirali zaprimljene donacije.

Organizatori, kao i primatelji pomoći zahvaljuju svima koji su se odazvali ovoj humanitarnoj akciji, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli i dali podršku i time doprinijeli uspjehu akcije.