Đurđevački umjetnici izložili svoje radove u Slovenskom gradu Sevnica


Četvrtak, 21. lipnja 2018.

Pod nazivom ĐURĐEVAC-BISER PODRAVINE, u slovenskom gradu Sevnica (u posljednje vrijeme poznatom kao rodni grad Melanije Trump, prve dame Amerike), u srijedu je otvorena izložba đurđevačkih umjetnika okupljenih u dvije gradske udruge, fotografa u Foto kino klubu Picok i slikara u Udruzi Peski-Art.

U Moscanovoj galeriji srednjovjekovne utvrde Stari grad, izložbu su zajednički otvorili gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i gradonačelnik Sevnice Srečko Ocvirk. Uz izložbu, na kojoj su đurđevački fotografi i slikari pokazali najljepše motive Đurđevca-Grada Picoka i Podravine, bila je to i svojevrsna kulturna i turistička promidžba đurđevačkih i podravskih posebnosti. O njima, kao i o 50. obljetnici Picokijade i 10. godišnjici EDEN-a, govorila je naša poznata novinarka i članica FKK Picok Anđela Lenhard Antolin, domaćinima i organizatorima izložbe ponuđena su i vina z Peskov (Udruge vinogradara i voćara grada Đurđevca), domaći sir OPG-a Imbrišić, te pogača z oreji Udruge žena Grada Đurđevca, a atmosferu na otvaranju izložbe svojom svirkom dodatno su obogatili, cimbulaš Tomislav Zvonar i tamburaši Frontmena.

Izložbu u Sevnici, koju prati  katalog na hrvatskom i slovenskom jeziku, organiziralo je Hrvaško društvo Ljubljana,  čiji je donedavni predsjednik i član Perat Antunović, veliki prijatelj Đurđevca, te najvjerniji promicatelj njegovih kulturnih i turističkih vrijednosti u Sloveniji. On je i jedan od organizatora Karavan prijateljstva, poznatog biciklističkog maratona Vukovar-Ljubljana, na kojem je Đurđevac već  15 godina (kao i ove) odmorišna i domaćinska točka za sve one koji se nađu na toj sportskoj, memorijalnoj  biciklističkoj trasi. On je i član FKK Picok iz Đurđevca, te organizator (kraja ove godine) još tri izložbe u Sloveniji  đurđevačkih fotografa i slikara.

Ova u Sevnici ostaje otvorena do kraja srpnja, a foto-zapis s otvorenja možete vidjeti iz oka kamere  Željka Cara, najpoznatijeg i najnagrađivanijeg đurđevačkog foto-umjetnika.

Foto: Ž. Car