Đurđevac predstavio istaknute voditelje folklora na Zimskoj školi folklora


Srijeda, 13. siječnja 2016.

U  Koprivnici je u organizaciji Matice hrvatskih iseljenika uz potporu Koprivničko-križevačke županije održana Zimska škola folklora, koja je trajala od 3.do 12. siječnja.

Među predavačima je istaknuto mjesto imala poznata Đurđevčica, zamjenica gradonačelnika i vrsna voditeljica vokalnog ansambla i koreografkinja prof. Kristina Benko Markovica, koja je obradila teme Osnove notnog pisma i Narodne pjesme panonskog područja. Sudionici programa Zimske škole folklora su bili iz svih dijelova Hrvatske, kao i Hrvati iz dijaspore: iz Kanade, Australije, SAD-a i zemalja Europe. Program škole završili su uz sudjelovanje na završnom koncertu gdje su istaknuto mjesto imali predstavnici Đurđevca: odgojiteljica i voditeljica Folklorne grupe Dječjeg vrtića Maslačak Dubravka Gregurić, učiteljica i voditeljica Malog folklora OŠ Grgura Karlovčana Monika Rupčić i voditelj Folklorne sekcije KUD-a Petar Preradović Luka Karlovčan.

Uspješno završenu školu i novostečena znanja voditelji će primjenjivati u svom radu, a to je jamstvo da će se tradicija i kulturna baština očuvati na pravi način i dalje prenositi na mlade naraštaje.