Đurđevčanke belu zlevanku predstavile na Kongresu pekarstava


Ponedjeljak, 8. travnja 2019.

Za članice Udruge žena grada Đurđevca protekli vikend je bio radni. Sudjelovale su na XIX.kongresu pekarstva, pekarskog slastičarstva i mlinarstva Hrvatski pekar u Varaždinu.

Ovo je treći nastup Đurđevčanki na ovoj eminentnoj gaspodarsko-gastronomskoj manifestaciji, na kojoj su svoje izvorne kruhove i peciva predstavili proizvođači Austrije, Nigerije, Italije, Slovenije i Hrvatske. Na dva dosadašnja Kongresa članice Udruge žena predstavile su svoju pogaču z oreji, koja je od 2017.godine na preventivnoj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH. Uz pogaču, ove godine su žene grada Đurđevca predstavile sudionicima „belu, pajtalnu zlevanku z jabokami i pekmezom od sliv“.

Predavanje o zlevanki, kao tradicionalnoj poslastici Zagorja, Međimurja i Podravine, ali i o Picokijadi i izložbama kolača za vrijeme Picokijade na kojoj su uvijek izložene i pogače i zlevanke, o Danu kukuruzne zlevanke u Sv.Ani, a posebice o posebnostima đurđevačke bele zlevanke, na Kongresu je imala novinarka Anđela Lenhard Antolin. Ona je bila i članica Prosudbenog povjerenstva za ocjenu gastro-suvenira koje su izradili učenici strukovnih pekarskih  škola iz RH. Za sudionike Kongresa, belu đurđevačku zlevanku pripremale su članice Udruge žena, Dijana Bolteković, Marija Kožar, Mirjana Mišulin i Brankica Balabanić i njenom jednostavnošču pripreme i bogatstvom okusa izazvale zamjetnu pozornost. Uspješan Organizator Kongresa i ove godine je bila Publishing house „Robinson“ iz Zagreba.