Đurđevčanke ponovno u emisiji Dobro jutro Hrvatska s pogačom z oreji


Petak, 20. travnja 2018.

Uoči Dana grada i blagdana Đurđeva, 17. travnja 2017.,  pogača z oreji  je upisana na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, pri Ministarstvu kulture RH.

Nakon jednogodišnjeg istraživačkog rada vrijedne ekipe đurđevačkih entuzijasta i zaljubljenika u baštinu svojega Grada i kraja, uz svekoliku potporu Grada Đurđevca i Turističke zajednice, zaštitile su je nositeljice zaštite i njene uporne promicateljice članice Udruge žena Grada Đurđevca.

Uz pogačo z oreji, kao zaštićeno kulturno dobro, vrijedne Đurđevčanke su već nakon godinu dana proširile svoj interes i znatiželju na dodatke u kruhu. Upravo s tom pričom u četvrtak su uspješno (nakon prošlotjednog Kongresa pekarstva u Varaždinu), sudjelovale i u emisiji HTV-a Dobro jutro Hrvatska. Inicijatorica i koordinatorica zaštite pogače z oreji, Anđela Lenhard Antolin je naglasila da će se i dalje pri tom držati  podravske tradicije, a u obogaćivanju kruha koristiti samo one dodatke koji se mogu naći u podravskim dvorištima, vrtovima i poljima (orasi, bundevine i suncokretove koštice, luk, češnjak, kumin, slanina itd). Kukuruzni kruh s orasima, za gostovanje na HTV-u,  je pripremila Verona Lenhard, a kruh sa bučinim brašnom i košticama, Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

Ovogodišnje dobitnice visokog javnog  gradskog priznanja, Zlatne plakete sv.Juraj, posebno su zadovoljne jer su organizatori izložbe kolača na 50.jubularnoj Picikijadi, prihvatili  njihov prijedlog da se na stolovima izlagačica, na ovoj najkraćoj i najslađoj izložbi Picokijade, pronađu i kruhovi obogaćeni s najrazličitijim dodacima.