Đurđevčanke zapažene na 18. kongresu pekarstva u Varaždinu


Ponedjeljak, 16. travnja 2018.

U Varaždinu, na 18. kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva Hrvatski pekar 2018. koji je okupio velik broj profesora, nastavnika, i učenika srednjih pekarskih i prehrambenih škola Hrvatske te proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda, uspješno su se i ove godine predstavile članice Udruge žena Grada Đurđevca.

UZ pogačo z oreji, kao nezaštićeno kulturno dobro, Đurđevčanke su ove godine pokazale i širi pekarski program s kojim su, nakon uspješno zaštićene pogače z oreji, u posljednje vrijeme zaokupljene.

-Interesiraju nas kruhovi, razne vrste, temeljene na tradiciji, ali obogaćene dodacima koji im daju dodatnu kvalitetu. Tako smo se u Varaždinu, po prvi puta predstavile kukuruznim kruhom  s orasima, bijelim kruhom sa orasima, te pogačicama sa čvarcima. Uz našu pogačo z oreji ovi su kruhovi pobudili velik interes na Kongresu- istaknula je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

Kongres je održan uz stručnu potporu Ministarstva poljoprivrede, u okviru njega  održano i niz radionica i degustacija, a sam kongres je događaj na kojem se izmjenjuju i nove ideje i iskustva. U proteklih sedamnaest godina na kongresu je sudjelovalo više od tri tisuće sudionika, održano je 200-tinjak predavanja, radionica, degustacija, a gotovo da i nema europske zemlje čiji predstavnici nisu nazočili kongresu.

Nakon povratka iz Varaždina, članice Udruge žena Grada Đurđevca, koje su inače i ovogodišnje dobitnice visokog javnog  gradskog priznanja, Zlatne plakete sv.Juraj, najavile su da će predložiti organizatorima izložbe kolača na 50.jubularnoj Picikijadi, da se na stolovima izlagačica pronađu i kruhovi obogaćeni s najrazličitijim dodacima.