Đurđevčice predstavile notno izdanje albuma Pozvale so dekle dečke


Subota, 5. prosinca 2015.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca održana je promocija notnog izdanja albuma Đurđevčica Pozvale so dekle dečke. To je prva zbirka od 15 napjeva iz područja Đurđevca i okolice koja prati već snimljeno CD izdanje pod istim nazivom. Cilj ovoga projekta osim očuvanja, snimanja i notnog zapisivanja je i oživljavanje starih narodnih napjeva. Kako se napjevi najčešće prenose usmenom predajom javila se potreba da podravska pjesma ostane trajno zabilježena i da se ne zaboravi.

Na početku programa okupljene je pozdravio gradonačelnik Željko Lacković, a u povijest Đurđevca, zapisanog početka sviranja i pjevanja u Đurđevcu publiku je uveo Nikola Cik, prof. povijesti. Književnica Božica Jelušić je istaknula da je možda najljepša zadaća koju čovjek može dobiti i usvojiti je čuvati dragocjenosti koje su nam ostavili naši prethodnici, a Đurđevčice na ovaj način čuvaju i promiču tradiciju. Andrija Ivančan voditelj folklornog ansabla Dr. Ivan Ivančan pohvalio je rad, trud i autentičnost vokalnog sastava Đurđevčice te je istaknuo velike zasluge voditeljice Kristine Benko Markovica za njezin doprinos u glazbi na našem području.

Kristina Benko Markovica zahvalila se svim okupljenima, gostima, obitelji, sponzorima i članicama Đurđevčica na potpori ovog projekta te je istaknula kako se nada da će Zbirka zaživjeti i u praksi drugih izvođača, a možda će biti poticaj i nadahnuće za nastanak novih plesnih koreografija Podravine.

Đurđevčice su okupljene goste oduševile bogatim repertoarom pjesama iz navedene zbirke, a nakon programa gosti su nastavili druženje uz medenjake.