Đurđevečke haramije primirili pobunjene kmete iz Stubice


Četvrtak, 14. veljače 2019.

Na poziv organizatora manifestacije Seljačka buna, Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, đurđevačka Udruga sv. Juraj je uz mnogobrojne povijesne i viteške udruge iz Hrvatske i inozemstva, sudjelovala u glavnoj priredbi - uprizorenju seljačke bune.

Povijest se tako ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravicu i to kao događaj koji svake godine posjeti sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se zbila kod Stubičkih Toplica 1573. godine.

I ovog puta kao i pred više od pola stoljeća, bitku je dobila znatno opremljenija plemićka vojska. Po procjenama organizatora i medija, događaj je gledalo oko deset tisuća gledatelja.

Uz glavnu bitku organiziran je i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.

Naravno, prilikom posjete Donjoj Stubici, Udruga sv. Juraj je iskoristila priliku da prezentira turističke adute đurđevačke Podravine, ponajviše našu najznačajniju manifestaciju Picokijadu i utvrdu Stari Grad.

Fotografije; Mladen Ban i Robert Rodman