Edukativne aktivnosti: vrtićarci se u Muzeju Grada Đurđevca upoznali sa starim obrtima i zanatima


Srijeda, 16. siječnja 2019.

Lijepo i sunčano vrijeme odgojiteljice i djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak iskoristili su za šetnju po našem grad, ali i posjetu utvrdi Stari grad i Muzeju Grada Đurđevca.

U Muzeju Grada Đurđevca upoznali su se sa starim i već pomalo zaboravljenim obrtima i zanatima. Nakon što su se udobno smjestili, sve ih je pozdravila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel te je počelo prikazivanje filmova snimljenih 1990-ih godina. Ti kratki dokumentarni filmovi prikazuju obrte koji su u današnje vrijeme praktički izgubili svoj nekadašnji značaj. Prikazani su filmovi o kovačima, užarima, bačvarima i medičarima, te su u kratkom prikazu vidjeli kako su se nekad izrađivale potkove, kako su se potkivali konji, koji je način proizvodnje užadi, cijeli prikaz stvaranja vinske bačve te izrada i ukrašavanje licitara.

Uz svaki od prikazanih filmova djeca su aktivno sudjelovala odgovarajući na pitanja i dijeleći svoja iskustva u susretima s raznim obrtima.

Djeca su oduševljena ovakvim edukativnim kratkim izletima te je u narednom razdoblju plan organizirati što više ovakvih aktivnosti za djecu u suradnju sa gradskim ustanovama.