Eko Gljivice: vrtićarci stare majice pretvorili u eko platnene vrećice


Utorak, 22. veljače 2022.

Mališani iz odgojne skupine Gljivice Dječjeg vrtića Maslačak u suradnji sa svojim roditeljima prikupili su stare pamučne majice kratkih rukava koje više nisu u uporabi, a koje su uz malo truda pretvorili u nešto novo i korisno, u eko platnene vrećice.

Postupak izrade ovih vrećica je jednostavan i zabavan proces. Odrezali su rukave i po potrebi i ovratnik, donji dio majice su izrezali u trake koje smo svezali u čvorove i vrećice su bile spremne za uporabu (nošenje slikovnica u knjižnicu, igračaka kad odlazimo na druženje ili prespavanac,..). Također, rukave i ovratnike koje su izrezali pretvorili su u odjeću za lutke ili nakit, a tim su stare majice dobile novu upotrebu, a djecu potaknule na kreativnost, usvajanje novih vještina i novih eko-spoznaja.

Prilikom izrade eko platnenih vrećica, mališani su naučili nekoliko razloga zašto prilikom kupovine ponijeti baš platnenu vrećicu:

  1. Jedna platnena vrećica može zamijeniti mnogo plastičnih (1 platnena zamjeni 1000 plastičnih),
  2. Štedi novac,
  3. Pomaže očuvati čišću prirodu - plastične vrećice uzrokuju velike ekološke probleme jer se desetljećima raspadaju na manje dijelove te se na kraju raspadnu u plastičnu prašinu vrlo nepoželjnu za okoliš (posebno vodu). Plastika na poljima zaustavlja prolazak kisika i uzrokuje neplodnost tla, a nerijetko završavaju u digestivnom sustavu životinja koje zbog nemogućnosti probave uginu,
  4. U platnenoj vrećici je lakše nositi stvari - kod nošenja težih artikala ručke plastične vrećice se stanjuju te nanose bol dok su ručke platnene mnogo ugodnije za nošenje,
  5. Mogu izraziti svoju kreativnost.