Eko predstava u Dječjem vrtiću Maslačak: kako stvarati manje otpada i čuvati vodu


Petak, 18. listopada 2019.

Tople sunčane zrake probudile su Đurđevac, poznat naširoko po Legendi o Picokima i junačkoj obrani Staroga grada od Osmanlija u 16. stoljeću, dok su nestrpljivi i spremni mališani najstarijih skupina Dječjeg vrtića Maslačak očekivali dolazak lutka junaka i predstavnike Hrvatskih voda.

U velikoj dvorani u holu vrtića predstavnike Hrvatskih voda dočekala je ravnateljica Marija Čupen Tomica. Male Sovice, Žabice i Zvončići brzo su posjedali na strunjače i sa svojim odgojiteljicama veselo pozdravili goste.

Vrlo pažljivo su pratili lutkove avanture u barici te iščekivali rješenje onečišćenja koje se pojavilo u vodi. Sretan kraj priče jako ih je razveselio, pa su i sami vrlo brzo ispričali svima svoje priče i savjete kako treba čuvati vode, gdje treba bacati otpad i zašto ribice mogu nastradati od onečišćenja. Prihvatili su i savjete kako mogu stvarati manje otpada i kako koristiti druge prihvatljive materijale koji čuvaju naš okoliš.

U našem vrtiću skupljaju se plastični čepovi, papir i od ove godine u vrtić su uvedene plastične čaše od čvrste plastike koje se svaki dan peru i ponovno koriste. Za ekološku svijest mališana svakodnevno se brinu djelatnici vrtića, koji je uključen u međunarodni program Eko-škola, marljivo radeći na projektima usmjerenima na recikliranje otpada, zaštitu okoliša, vode i na zdravu prehranu.

Edukacija od najmanjih nogu osobito je važna jer stjecanje navika i odgovornog odnosa prema okolini u kojoj žive djeca, može biti garancija kako ćemo uspješno očuvati prirodna bogatstva koja su nam povjerena. Fotografije s lutkom i slikovnicama koje su dobili na poklon, nisu ispuštali iz ruku, a podsjećati će ih na veselo druženje s lutkom-kornjačom.

Na kraju su se vrtićarci zahvalil predstavnicima Hrvatski voda na dolasku, ugodnom druženju i slikovnicama.